Annons

Annons

Hemgjord granola

All göra egen granola är så enkelt och blir så gott! Bara att slänga ihop sina godaste nötter och gryn, tillsätta lite olja, honung och vatten och så in i ugnen i ca 20 min.

Visste ni att skillnaden mellan müsli och granola är att granolan är gräddad och innehåller olja och honung till skillnad från müslin som bara är ihoprörd? Nu vet ni! Granola är alltså lite lyxigare (och ofta lite godare).

Annons

När jag gör granola använder jag sällan ett recept utan går mer på känsla och på vad som finns hemma. Sedan blandar jag bara ihop allt skåprens i en bunke och kollar så att proportionerna ser jämna ut. Blir det alldeles för mycket havregryn så tillsätter jag lite mer nötter och så vidare.

Goda saker som jag gillar att ha i min granola är hasselnötter, mandlar, valnötter, pumpafrön, solroskärnor, havregryn fibrex, torkat bovete, boveteflingor, kokos och chiafrön. Och torkad frukt! Men den tillsätter jag efter gräddningen så att den inte bränns.

Till denna sats granola fyllde jag upp ett litermått med:

  • Havregryn
  • Fibrex
  • Riven kokos
  • Hackade valnötter
  • Hackade hasselnötter
  • Torkat bovete
  • Krossade chiafrön

Sedan hällde jag över blandningen i en skål, rörde runt ordentligt och tillsatte:

  • Honung (ca 2 msk)
  • Vatten (ca 0,5 dl)
  • Neutral olja (ca 1 dl)

Efter det kramade jag ihop granolan så att vätskan och honungen fördelades jämnt, och så spred jag ut granolan på en plåt. Med en ugnstemperatur på 200 grader gräddade jag sedan blandningen i ca 10 minuter, rörde runt och gräddade ytterligare 10 minuter tills den var gyllene och det doftade underbart!

 

 


Kommentera

Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar