Annons

Annons

Knäckkladdkaka med hasselnötter

Här om dagen vaknade jag och tänkte: idag ska jag baka en kladdkaka med toscatäcke. Men för att göra det lite mer spännande ville jag göra en tosca på hasselnötter istället för traditionella mandelflarn eller kokosflingor.

Annons

Sagt och gjort. I kladdkakssmeten hade jag dessutom i massvis med nutella för att plocka upp hasselnötssmaken.

Problemet var bara att när jag sedan skulle hälla på hasselnötstoscan på den halvgräddade kakan så sjönk knäcksmeten bara rakt ner i kladdkakan! Den var alldeles för lite gräddad för att orka hålla uppe ett tungt lager av knäck och nötter.

Hmm… Men det såg ju inte direkt äckligt ut, så jag testade att grädda kakan ändå. Knäcken bubblade i ugnen och kakan liksom karamelliserades i värmen? När jag sedan tog ut kakan lät jag den stelna i några timmar i kylskåp innan jag smakade.  Och SHIT vilken god kaka det blev. Liksom knäckig, nötig, knaprig, seg och krispig på samma gång. Kanske den godaste kakan jag någonsin ätit. Den påminde lite om snickers i konsistensen och smaken, fast med hasselnötter istället.

Gillar man godsaker MÅSTE man testa denna kaka.

Du behöver:

Kladdkaka:

100 gram smör

2 ägg

3 dl socker

2,5 dl glutenfri mjölmix

0,5 dl kakao

1,5 tsk vaniljsocker

2 nypor salt

2 stora matskedar Nutella.

Hasselnötsknäck:

200 g hasselnötter

75 g smör

3 dl strösocker

1/2 dl vispgrädde

1 ½ dl ljus sirap

0,5 dl mjölmix

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant.
  2. Smält smöret i en kastrull på spisen eller i en skål i mikron.
  3. Vispa ägg och socker tills smeten blir ljus och pösig.
  4. Tillsätt resterande ingredienser och vispa kort med elvisp eller för hand tills det blir en slät smet.
  5. Häll smeten i formen. Låt stå.
  6. Grovhacka hasselnötter.
  7. Blanda smör, socker, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull på medelhög värme. När blandningen börjar bubbla är det dags att sätta in kladdkakan i ugnen.
  8. Låt knäcken puttra i ca 7 minuter. Tillsätt sedan mjölmix och hasselnötter, rör ihop och låt puttra några minuter till.
  9. Ta ut kladdkakan ur ugnen. Den bör då ha gräddats i ca 10 min. Häll knäcksmeten ovanpå kladdkakan så att den sjunker in lite här och var i kladdkakssmeten och sätt tillbaka in i ugnen. Grädda ytterligare 15 minuter.
  10. Låt svalna helt. Sätt sedan in i kylen i minst 3 timmar tills kakan är riktigt kall. OBS detta är viktigt, annars rinner knäcken bara ut när man tar bort bakformens kanter. Servera gärna med något fräscht så som jordgubbar.


Kommentera

Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar