Annons

Annons

Att göra en marsipanros

När jag gick i åttan praoade jag på ett konditori som främst levererade tårtor. Det första jag fick lära mig var att göra marsipanrosor. Helmut, min lärare, var snäll och glad men väldigt noggrann. Ingen ros som inte var perfekt fick sättas på någon tårta. Han mosade de flesta av mina rosor i början och sa att bladen behövde vara tunnare, rosen rundare och så vidare. Jag minns fortfarande lyckan när den första rosen blev godkänd och fick kröna en prinsesstårta.

Annons

Idag är jag så himla glad att jag praoade hos Helmut, och att han var så sträng och noga med mig. Nu vet jag precis hur man ska göra en perfekt marsipanros. Så jag tänkte att jag skulle lära er hur man gör i en steg för steg-guide.

  1. Nyp av en bit av marsipanen och rulla till en kula, ca 12 mm i diameter. Forma en spetsig droppe av kulan genom att rulla den mellan två vinklade handflator. Detta blir rosens bas. Rulla sedan fem kulor till av marsipanen. Låt den första kulan vara ca 7 mm i diameter och öka sedan kulornas storlek successivt med ca 0,5 mm i diameter per kula. Kulorna blir rosens blad.
  2. Platta ut en kula med florsockrade händer. Lägg den sedan på en florsockrad yta och dra med baksidan av en sked längs bladets ena kant så att den blir riktigt riktigt tunn. Upprepa för alla kulor.3. Lägg det första bladet runt marsipandroppens spets. Låt bladet omsluta spetsen nästan helt. Fortsätt att bygga din ros genom att trycka fast ett blad i taget. Låt rosen vara ganska sluten i detta stadie. Det gör inget om rosen blir väldigt avlång, det kommer alldeles snart att lösa sig.
  3. Tryck ihop rosen i botten så att själva blomman vecklas ut något och blir lite rundare. Skär av överflödig marsipan i botten. 
  4. Med lätta fingrar – vik försiktigt ut bladen ett och ett. Starta utifrån och jobba dig inåt.
  5. Låt rosen torka. Efter ca 1 dygn är den helt torr.

Kommentera

Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar