Annons

Annons

Glutenfri prinsesstårta

Nu har ni lärt er hur man gör en luftig, härlig, glutenfri tårtbotten och hur man gör en supersnygg marsipanros. Vad passar då bättre än ett prinsesstårte-recept? Jag älskar verkligen prinsesstårta och eftersom det är svårt att få tag på en färdig, glutenfri variant så brukar jag baka den själv.

Annons

Och ja – det är godare och proffsigare att göra egen vaniljkräm. Bara att nämna Ekströms Marsankräm känns som ett brott i bak-världen. Men vad fasen – ibland orkar man inte ställa sig och sjuda sin egna kräm. Särskilt inte när man dessutom ska baka bottnar, vika rosor och kavla marsipan. Då brukar jag fuska litegrann, man är ju inte mer än människa.

OBS! Tänk på att färdiga marsipanlock ofta är utkavlade med vetemjöl (står på förpackningen). Det är därför säkrast, och blir ofta bättre, att kavla ut locket själv.

Du behöver:

Botten:

1 glutenfri tårtbotten (klicka HÄR för recept)

Fyllning:

5 dl vispgrädde

4 dl kall mjölk

2 påsar (1 paket) marsankrämspulver

Massvis med vaniljsocker av hög kvalitet

1 burk hallonsylt

Marsipanros, lock och dekoration:

ca 400 gram marsipan

Röd, grön och gul karamell- eller gelfärg

Florsocker och mörk choklad till garnering

Gör så här:

Botten:

 1. Baka tårtbotten enligt detta recept. Låt kallna helt, gärna i frysen.

Ros:

 1. Nyp av ca 50 gram av marsipanen och färga den ljusrosa med hjälp av karamellfärg. Forma en marsipanros enligt denna instruktion.

Fyllning:

 1. Vispa vispgrädde så att den blir fast och hård i konsistensen.
 2. Vispa ihop kall mjölk, marsankrämspulver och massor med vaniljsocker. Låt stå ca 5 minuter. Klicka i hälften av marsankrämen i grädden och vispa på låg hastighet tills krämen och grädden blandats. Ställ vaniljgrädden och resterande marsankräm i kylskåp i minst 15 minuter så att de stelnar.

Montering:

 1. Dela tårtbottnen i tre lika delar. Detta görs lättast med en tårtdelare, en tråd eller en vass brödkniv (tänk då på att hålla kniven i vinkel med köksbänken).
 2. Bred ett jämnt lager hallonsylt på den understa tårtbottnen. Spara ca 1 cm runt kanten så att hallonsylten inte väller över när de andra bottnarnas tyngd sedan trycker på.
 3. Lägg den översta tårtbotten ovanpå hallonsylten (spara alltså den botten som är ogräddad på båda sidor). Bred på ett jämnt lager marsankräm. Klicka sedan på ca hälften av vaniljgrädden och börja forma en kupol. Stryk även lite av grädden längs tårtans sidor.
 4. Skär av kanterna på mittenbotten så att du får en formbar botten utan hårda kanter. Lägg på botten på tårtan och forma den efter kupolen. Klicka på resterande grädde och forma en rund, vit kupol där inga hårda, bruna kanter syns. Ställ i kylskåp så att tårtan får sätta sig lite.

Marsipanlock:

 1. Färga resterande marsipan ljust, lysande grön med hjälp av grön och lite gul karamellfärg. Florsockra bakbordet och dina händer för att undvika att marsipanen fastnar och kladdar när du knådar. Forma marsipanen till en rund, platt figur.
 2. Florsockra ordentligt på båda sidor marsipanen. Florsockra även bakbordet ordentligt. Kavla ut marsipanen till ett runt lock, ca 2,5 mm tjockt. Tårtlocket ska vara betydligt mycket större än tårtan om man vill slippa fula veck på den färdiga tårtan.
 3. Rulla upp marsipanlocket på kaveln och rulla ut det över tårtan. Dra försiktigt händerna ovanpå och runt tårtan samtidigt som du drar i marsipanens kanter för att klä in tårtan utan att få några veck. Denna guide på youtube tycker jag förklarar rätt bra och pedagogiskt hur man ska göra.

Dekoration:

 1. Pudra över florsocker på tårtan. Skär ett litet kryss i mitten av tårtan där du vill ha rosen och tryck fast den. Smält eventuellt choklad och ringla över tårtan i ett snyggt mönster.


Kommentera

Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar