Annons

Annons

Glutenfri tårtbotten

Här kommer världens enklaste och bästa recept på en glutenfri, hög, jämn och luftig tårtbotten. Den går utan problem att dela i tre delar och funkar utmärkt att frysa in.

Receptet är ett så kallat ”tre lika-recept” vilket innebär att måtten varierar lite beroende på äggens storlek. Det allra enklaste är att utgå från tre lika stora dricksglas och sedan använda sitt ögonmått.

Annons

Det viktigaste när man bakar en sådan här tårtbotten är att man vispar äggsmeten otroligt länge tills den nästan är som marängsmet, och att man låter bottnen kallna helt (helst över natten i frysen) innan man delar den. Gör man det blir den hur bra som helst.

Receptet är anpassat efter en form som är 20 cm i diameter, dvs något mindre än en ”vanlig” springform. Jag tycker att tårtbottnar sällan behöver vara större än 20 cm i diameter eftersom man ändå ofta frostar dem runt omkring vilket ökar dess omfång. Dessutom tycker jag att det blir snyggare med en högre, något mindre tårta. Men självklart går denna botten bra att baka i en 24 cm-form, den blir bara något lägre. Tänk på att grädda tårtbottnen lite kortare tid om du använder en större form.

Du behöver:

3 ägg

ca 1,6 dl strösocker

ca 0,8 dl potatismjöl

ca 0,8 dl glutenfri mjölmix

1,5 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

Smör och mjöl eller kokosflingor till formen

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 155 grader om det är en varmluftsugn eller 175 grader om det är en ”vanlig” ugn. Smöra och bröa en form med löstagbara kanter.
  2. Ta fram tre likadana, stora glas. Knäck äggen i ett av glasen. Häll upp socker i det andra glaset så att det blir lika mycket socker som ägg. I det tredje glaset häller du upp hälften potatismjöl och hälften glutenfri mjölmix så att den totala mängden mjöl når lika högt upp i glaset som äggen gör.
  3. Vispa ägg och socker i ca 7 minuter tills smeten är riktigt vit och fluffig, nästan som marängsmet.
  4. Blanda mjöl-glaset med bakpulver och vaniljsocker i en skål. Vispa runt med en handvisp så att bakpulvret fördelas jämnt.
  5. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten tills det blir en luftig, jämn smet. Häll i formen och grädda ca 45 minuter.
  6. Låt kakan svalna något och ta sedan ut den ur sin form. Vänd upp och ned och låt svalna helt på ett galler. Detta gör att tårtan blir mer jämn och rak.

Tips! För en lite saftigare tårtbotten kan man även tillsätta ca 25 gram smält smör i smeten.

Tips 2! För en tätare (men inte torrare) botten som smular mindre kan man börja med att handvispa ägg och socker över vattenbad tills äggsmeten uppnår en temperatur på ca 65 grader. Vispa sedan äggsmeten helt kall i maskin och vänd ner övriga ingredienser förutom bakpulver. Den varmvispade äggsmeten innehåller tillräckligt med luft för att tårtbottnen ska bli hög och fin. Grädda på samma sätt som ovan.

 

 

 


Kommentera

Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar