Annons

Annons

Naturligt glutenfria mandelbiscottis

Här om kvällen frågade jag min pojkvän: ”Vad ska jag baka och blogga om imorgon?” och han svarade ”Mandelbiscotti!”. Sagt och gjort – morgonen därpå satte jag mig framför datorn och researchade på olika sätt att baka glutenfria biscottis. Efter att ha kollat igenom ungefär alla recept som finns på glutenfria mandelbiscottis hade jag bildat mig en uppfattning av hur jag skulle baka mina. En bas bestående av en blandning av mandelmjöl och mjölmix tillsammans med bittermandelessens och riktigt smör kändes som ett vinnande koncept. Jag gick och handlade och började baka.

Annons

Degen blev otroligt lös och jag fick tillsätta mer och mer mjölmix för att ens kunna forma två små längder. Men tillslut såg deg-längderna ändå fina ut och jag satte in plåten i ugnen.

Tjugo minuter senare såg mina ”skorpor” ut så här……. Och när jag sedan skulle skära skorpor av dem såg det ut så här:

……..

Bara att börja om med andra ord. Skorpsmulet från tidigare bakning la jag i en plastpåse i frysen, tänkte att det kunde vara gott i damsugare, cakepops eller kanske som cheesecakebotten någon annan dag.

Sedan var det dags för biscotti round 2. Jag visste att jag skulle behöva få till en deg som var mer kompakt och mindre spröd. Så jag bytte ut mjölmix mot havremjöl, ökade på den totala mängden mjöl, uteslöt smör och tillsatte lite fiberhusk. Och så använde jag mörkt farinsocker istället för vanligt strösocker för att få till en seghet och en liten underton av kola.

Degen blev mycket bättre konsistensmässigt! Den gick att rulla ut utan problem. Jag använde sedan plastfolie för att skapa en snygg, jämn form utan kladd.

När de nya skorplängderna kom ut ur ugnen såg de ut så här:

MYCKET bättre alltså!! Jag skar upp skivor, gräddade en stund till med snittytan uppåt och sedan doppade jag dem i mörk choklad.

Och vet ni? De blev nog de godaste biscottisarna jag har ätit i mitt liv! Riktigt knapriga med ordentlig mandelsmak och små undertoner av kola. FANTASTICO!

Vad kan man lära sig av denna historia då? Att inte ge upp. Att istället försöka igen. Till slut så kommer det bli bra – och vem vet, man kanske får en påse smulor i frysen som passar utmärkt till nästa bak? 🙂

Här kommer hur som helst det braiga receptet.

Du behöver:

2 dl sötmandel

1,5 dl mandelmjöl

3 dl havremjöl

1,5 dl mörkt farinsocker

1,5 tsk bakpulver

1/4 tsk salt

2 tsk vaniljsocker

1 tsk fiberhusk

2 ägg

2 droppar bittermandelessens

 

150 gram mörk choklad

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 160 grader. Lägg mandlar på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ca 10 minuter eller tills de är gyllene och det doftar gott.
  2. Hacka mandlarna grovt.
  3. Häll alla torra ingredienser (inklusive hackade mandlar) i en bunke. Blanda runt noga med en handvisp så att ingredienserna fördelas jämnt i bunken.
  4. Tillsätt ägg och bittermandelessens. Arbeta ihop till en fast deg.
  5. Dela upp degen i två delar. Rulla till varsin ca 30 cm lång rulle och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Lägg en bit plastfolie över varje rulle och platta till dem. Låt de behålla lite av sin rundade form, så att de får den karaktäristiska skorp-formen när man sedan skär upp dem i skivor. Ta bort plastfolien.
  7. Grädda i 35 minuter. Ta ut plåten ur ugnen och låt skorplängderna svalna i ca 15 min.
  8. Skär längderna i sneda skivor, ca 3 cm breda, med hjälp av en vass kniv. Lägg skorporna med snittytan uppåt på ett ugnsgaller. Grädda ytterligare ca 15-20 minuter. Vänd på skorporna efter halva tiden.
  9. Låt svalna.
  10. Smält mörk choklad och doppa skorpornas ändar. Låt stelna.

Kommentera

Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar