Annons

Annons

Honeycomb

Honeycomb är som en… krispig, luftig honungskaramell typ? Den brukar ofta serveras antingen chokladdoppad som godis, eller krossad ovanpå glass.

Jag fullkomligt älskar honeycomb, och det är dessutom så enkelt att göra själv! Man kokar en karamellsmet och sedan tillsätter man massvis med bikarbonat. Detta gör att det bildas massvis med luftbubblor i den heta sockermassan, och den kalla luften gör att karamellen hårdnar. Typ så (någon kemist har säkert en bättre förklaring).

Annons

Men luftigt, sött och frasigt blir det i alla fall. Dessutom superkul att göra eftersom sista steget är att krossa karamellplattan med en hammare. Hehe.

Du behöver:

0,5 dl vatten

2,5 dl socker

1 dl glykossirap (finns i små tuber i de flesta mataffärer, observera att den måste vara gjord av majs för att vara glutenfri)

0,5 dl honung

2 tsk bikarbonat

Gör så här:

  1. Förbered en form med bakplåtspapper.
  2. Häll alla ingredienser förutom bikarbonat i en stor kastrull. Låt puttra på medelhög tills smeten börjar bli gyllene.
  3. Tillsätt bikarbonat. Rör snabbt ihop den växande smeten och häll den sedan i formen.
  4. Låt stelna i ca 2 timmar. Efter ca 15 minuter kan du ta ut karamellplattan ur formen och låta den stelna med bara bakplåtspapperet runt sig så går det lite fortare.
  5. Ta bort bakplåtspapperet och lägg karamellen i en handduk. Krossa försiktigt med hjälp av en hammare. Doppa i choklad och ät som godis eller servera som topping på en god glass/mousse/fruktsallad. Förvara i en tätslutande burk!

 


Kommentera

Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar