Annons

Annons

Monika Ahlbergs café i Thielska galleriet

När jag promenerar den vackra vägen på Djurgården som leder fram till Monika Ahlbergs Café i Thielska Galleriet är det bokstavligt talat a walk down memory lane. En sommar gick jag längs denna grusgång varje förmiddag och varje eftermiddag och spenderade dagarna med att baka kakor, stå i kassan och diska efter fikasugna gäster. Nu, när jag bloggar och skriver om olika caféer och restauranger, ville jag åka tillbaka till mitt första sommarjobb för att kolla in glutenvänligheten.

Annons

Thielska galleriet är– som de själva skriver på sin hemsida – ”ett av Sveriges förnämsta konstmuseum”. Caféet ligger i den nordvästra delen av galleriet och går att besöka utan att betala galleri-entré för den som är mer intresserad av fika än konst. Konsten är dock närvarande i hela byggnaden och atmosfären, det känns liksom lyxigt och ”förnämnt” även att köpa en kaffe i caféet.

Att caféet ägs av kokboksförfattaren och matkreatören Monika Ahlberg är svårt att ta miste på. Hennes böcker både pryder väggarna och finns till försäljning. Har man tur kan man få köpa ett signerat exemplar om Monika själv står i kassan. Detta sätter en personlig prägel på caféet. Det känns lite som att vara ”hemma hos Monika”.

Jag må vara färgad av min tidigare koppling till Monika Ahlbergs café, men att besöka stället är verkligen en fröjd. Inte nog med att caféet är vackert inrett med vackra tavlor, varmt lysande ljusslingor och massvis med blommor – det har även en fantastisk kakbuffé. Visserligen är långt ifrån alla kakor glutenfria, men det finns två olika glutenfria kakfat med hemgjorda biskvier, drömtårtor, kakor och praliner. Dessutom kan man få en glutenfri macka som görs på beställning om man säger till i kassan. Den glutenintoleranta kan med andra ord utan problem hitta något gott att äta.

Däremot är glutenhanteringen bakom kulisserna(som på så många andra ställen)  däremot inte är den bästa. Gluten-kakor och glutenfria kakor bakas med samma redskap (även om de diskas emellan) och bröd rostas i samma brödrost. I alla fall när jag jobbade där. Dessutom får gästerna själva plocka kakor från kakbuffén, vilket ökar risken för kontaminering.

Är man väldigt känslig för varje liten smula gluten är det alltså kanske inte hit man ska gå. Men har man inget problem med den typen av kontaminering så är Monika Ahlberg café verkligen ett mysigt och glutenvänligt ställe på Djurgården fullt av glutenfria alternativ. Väl värt ett (förnämt) besök!

Adress: Sjötullsbacken 8, Stockholm

Priser: 26 kr för en kaffe, 45 kr för en tårtbit och 75 kr för en macka.

Omdöme: Bra glutenutbud för den som tål lite kontaminering. Mysigt!

 


Kommentera

Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar