Annons

Annons

PARISGUIDE – glutenfria tips i Paris/Frankrike

Jag har varit i Paris och testat det glutenfria utbudet! I det här inlägget skriver jag om mina bästa tips i allmänhet när man åker som glutenintolerant till Paris.

Välj bio/organic!

Affärer och caféer med skyltningen ”Bio!” eller ”Organic!” eller ”Natural!” är rätt vanliga i Paris. Under min vistelse blev jag varse om att dessa butiker/caféer oftast hade flera glutenfria alternativ att erbjuda – trots att de inte skyltade med detta i deras skyltfönster. Tips tips! Hittade exempelvis glutenfritt färskt bröd i en liten organic-butik precis bredvid vårt hotell.

Annons

Översättningskort

I appen ”Översättningskort” hittar man kort på olika språk som förklarar att man är glutenintolerant och vad det innebär. SÅ BRA om man inte kan språket. Bara att langa fram till kocken och så brukar resten lösa sig.

Galetter

Galette de sarrasin är en mycket vanligt förekommande sak i nästan varje gatustånd som säljer någon form av crêpe. Galette de sarrasin betyder bovetepankakor och är oftast glutenfria. OBS på oftast, många gatustånd/caféer tillsätter nämligen lite vetemjöl i pannkakssmeten för att få den att hålla ihop bättre. Var alltså noga med att alltid fråga om galetterna är glutenfria, ”sans gluten”. I ungefär 50 % av fallen är de glutenfria, och då är de ju ett perfekt mellanmål!

 

Maila!

Många caféer och restauranger, samt hotell, vill att man mailar om specialkost minst en dag i förväg. Gör man det så fixar de fram supergott färskt glutenfritt bröd etc. Har man däremot inte mailat så skakar de ofta på huvudet när man frågar om glutenfria alternativ som inte är typ sallad. Alltså – om du vet att du vill gå till någon viss restaurang, maila i förväg och säg till att du kommer och att du önskar glutenfritt! Gör inte som jag gjorde och hoppas på att det löser sig med hotellfrukost, då kan det lätt sluta med att du får en brun banan och lite yoghurt som enda alternativ.

Marknader

Paris kryllar av stora och små marknader där det säljs färsk frukt, närodlade grönsaker, hemgjorda ostar, juicer, fisk, kött, blommor etc. Att gå till en sådan marknad, köpa med sig en färskpressad juice, några goda ostar, söta körsbär, lokalt producerat vin och en perfekt mogen mango och sedan ha picknick i parken vid Eiffeltornet eller på trappan vid Sacre-Coeur är en helt underbar mat-upplevelse. 100 % naturligt glutenfri dessutom. Ett måste!

Vissa marknader har även street food-stånd där man kan köpa med sig färdiglagad mat. På marknaden Des enfants rouges åt jag fantastisk marockansk mat, och han som stod och sålde hade full koll på gluten.

 

Kolla upp i förväg

Resan blir så mycket härligare om man har kollat upp några glutenfria restauranger/caféer där man kan prova en riktig glutenfri baguette eller éclair. HÄR hittar du min guide till mina bästa glutenfria restauranger och caféer i Paris, och HÄR hittar du min guide till mina bästa glutenfria bagerier och affärer i Paris.

 

Spana även in min parisguide där jag skriver om olika glutenfria bagerier och affärer samt mitt inlägg om de bästa glutenfria restaurangerna och caféerna i Paris!


Kommentera

Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar